Virusne bradavice – emisija Vodič za roditelje

Šta su bradavice?

Virusne bradavice su česte izrasline na koži izazvane infekcijom Humanim papiloma virusom(HPV). Kod koga se javljaju bradavice? Posebno su česte kod dece školskog uzrasta ali se mogu javiti u bilo kom starosnom dobu Kod ekzema zbog poremećene kožne zaštitne barijere. Kod osoba sa smanjenim imunitetom usled uzimanja lekova ili kod zaraženih Hivom mogu biti neizlečive uprkos primenjenoj terapiji.

Šta izaziva virusne bradavice?

Virusne bradavice su posledica infekcije Humanim papiloma virusom (hpv).Više od 100 subtipova je do sada otkrivene i jedan od razloga različete oblika bradavica. Infekcija se dešava u u površinskim slojevima kože i izaziva umnožavanje ćelija kože i rast bradavice. Najčešći subtipovi su 2,3,4, 27, 29 i 57. HPV virusi se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili samoinfekcijom odnosno ako se bradavica razgrebu virus može da se prenese na druge regije tela. Vremenski preiod od infekcije do pojave bradavice može biti duži od 12 meseci.

Kako izgledaju bradavice?

Virusne bradavice su tvrde i hrapave površine. Sitne crne tačkice koje se uočavaju na njima su sitna krvaranje u površinskim slojevima kože. Obične bradavice su izrasline hrapave površine veličine od 1mm do preko 1cm. Najčešće se javljaju na zadnjim stranama prstima šaka i stopala , oko noktiju i na kolenima. Nekad liče na karfiol kada se zovu mesarske bradavice. Bradavice na tabanima mogu biti u vidu urastaćih bolnih na pritisak promena ili manje bolnih mozaičnih izgleda. Uporne bradavice mogu u retkim slučajevima da pređu u verukozni carcinom. Ravne bradavice imaju ravnu površinu. Najčešće se javljaju na licu, šakama i podkolenicama i često su veoma brojne. Mogu se prenositi brijanjem i grebanjem i da se jave u linearnom rasporedu.