Akne – emisija Vodič za roditelje

Šta su akne?

Akne su često hronično kožno oboljenje koje obično počinje u pubertetu na regijama bogatim lojnim žlezdama i kartkteriše se zamašćivanjem kože, mitiserima i gnojanicama. Kod koga se javljaju akne? Skoro svako ima Akne u nekom obliku tokom puberteta sa spontanim povlačenjem u ranom odraslom dobu ali mogu da ostanu i do kraja žaivota. Međutim, mogu da se jave i kod dece i kod starijih odraslih osoba. Što se ranije jave veća je veravatnoća da budu teže i da duže traju. Učestalos kod oba pola je podjednaka ali kod muškaraca su češći teži oblici. Češće su u industrijski razvijenim nego u u zemljama u razvoju.

Šta uzrokuje akne?

Mehanizam nastanka akni je veoma složen i u njemu učestvuje više činoca. Nasledje, hormoni, bakterije, imunitet, poremećaj keratinizacije folikula. Pogoršanja mogu biti prouzrokovana policističnim jajnicima, lekovima, kozmetskih preparata, visoka vlažnost životne sredine, ishrana bogata mlečnim proizvodima i ugljenim hidratima. Kako izgledaju akne? Akne su često lokalizovane samo na licu ali mogu da zahvate vrat, grudi I leđa. Promene su vidu otvorenih (crni) i zatvorenih (beli) komedona (mitiseri ), papula i pustula, a kod težih slučajeva u vidu nodusa, apcesa i cista. Posledice akni su crvene ili tamne fleke i ožiljci. Negativan uticaj na psihu i socijalni život pacijenta.

Koja dodatna ispitivanju su potrebna?

U većini slučajeva dodatna ispitivanja nisu potrebna. Kod atipičnih slučajeva bris i hormonska ispitivanja kod osoba ženskog pola. Kako se leče akne? Mišljenje da akne ne treba lečiti i ostavti da sve prođe samo od sebe je pogrešno. Lečenje akni nije jednostavno i zahteva posvećenost od strane dermatologa i individualni pristupa svakom pacijentu kao i saradnja od strane pacijenta. Mnogi posebno bake i deke smatraju da su akne posledica loše higijene međutim prekomerno agresivno pranje može dovesti do isušivanja što smeta efikasnom lečenju. Sindeti su najbolja sredstva za pranje jer održavaju optimalnu PH koja smanjuje prisustvo bakterija. Laganu na vodenoj bazi kozmetiku koja se lako skida je najbolje koristiti. Strogo retriktivne djete nisu preporučljive posebno u periodu puberteta ali treba smanjiti unos mlečnih proizvoda i ugljenih hidrata. Retko je potrebna pomoć psihijatra, a svakom pacijentu sa aknama je potrebna emocijalna podrška od strane prijateljski nastrojenog dermatologa. Od lokalne terapije propisuju se retinoidi, azeleična kis., benzoil peroksid, antbiotici ali i jako važni dermatokozmetski preparati za negu kože koja je na deramtološkoj terapiji. Kod težih oblika pored lokalne terapije propisuju se sistemski antibiotici i retinoidima a kod ženski pacijenata i kontraceptivi. Pored medikametoznog lečenja u Dermamedicusu se od strane dermatologa izvode intervencije eksprimacije i Blue light terapija.

Kako se tretiraju posledice od akni?

Danas osnovu tretmana ožiljaka i fleka od akni čini izazivanje mikro ozleda u dubokim slojevima kože koji se izvode bilo mikroiglicama, RF mikroiglicama ili farkcionim laserom koje aktiviraju reparacione mehanizme koji dovode uklanjanja ožiljaka i fleka. Još se primenjuju pilinzi, dermoabrazija, različite hiruške tehnike odstranjivaa ožiljaka, hijaluroska kiselina i kolagen. Kao i za lečenje samih akni tako i za lečenje njihovih posledica potreban je individaulni pristup i iskustvo dermatologa u toj oblasti.